INFO

Ha spanyolországi ingatlanvásárlást tervez, akkor már a kiválasztás előtt fontos a lehető legpontosabban tájékozódni, hogy az ingatlanvásárlás során milyen költségek jelentkeznek.

Ezen tájékoztató kifejezetten az andalúziai ingatlanvásárlás költségeit mutatja be.

Az ingatlan eladási ára

Az ingatlanok meghirdetett árai nem tartalmazzák az adókat és az egyéb költségeket.

Adók és költségek Andalúziában ingatlanvásárláskor
  • NIE szám beszerzés költségei
  • ITP (Impuesto de Transmisión Patrimonial)
  • IVA (Impuesto de Valor Añadido)
  • AJD (Impuesto de Actos Jurídicos Documentados)
  • Közjegyzői díjak
  • Földhivatali bejegyzés (Registro de la Propiedad)
  • Gestoría
  • Ügyvédi képviselet
1. NIE szám beszerzésének költségei

A NIE szám (Numero de Identidad de Extranjeros), azaz a spanyol idegenrendészeti regisztráció során kapott egyedi azonosítószám, megléte a spanyol ingatlanvásárlási folyamat megkezdésének előfeltétele.

Ha szeretné a NIE ügyintézést egyszerűen intézni és az ügyintézést helyi szakértőre bízza, 160 – 200 EURO körüli költséggel kell számolni. Az ügyintézéshez nem feltétlenül szükséges kiutazni.

2. ITP (Impuesto de Transmisión Patrimonial)

Ha használt ház, lakás vásárlása mellett dönt, akkor az ingatlanátruházási adót, azaz ITP-t kell fizetni. Ez az adó csak használt ingatlanok esetében alkalmazandó és az összegét a spanyol autonóm közösségek határozzák meg.

Andalúziában (pl. Costa del Sol, Costa Tropical, Costa de la Luz) fizetendő ITP mértéke:
2021.04.28-tól kezdődően az ITP mértéke Andalúziában a Koronavírus miatt a gazdaság helyreállításának és fellendítésének érdekében kedvezményes általános 7%-ra csökkent.

3. IVA, azaz az általános forgalmi adó (ÁFA)

Az IVA csak újépítésű ingatlan vételekor fizetendő, vagy ha az eladó nem magányszemély.
Mértéke 10%, azonban fontos, hogy ilyen esetekben nem jelentkezik ITP fizetési kötelezettség. 

4. AJD (Impuesto de Actos Jurídicos Documentados)

Az AJD az ingatlanvételkor a közigazgatás által felszámított adó, amelyet jelenleg az autonóm közösségek szednek be. Az AJD összege az ingatlan árának 0,5 – 1,5%-a között mozog.

Andalúziában jelenleg 2021.04.28-tól kezdődően az AJD adó kedvezményes 1,2%.  (Korábban 1,5% volt)

5. Közjegyzői díjak

Bármilyen spanyol ingatlanvásárlási ügylet során az ügyletet lezáró adásvételi közokiratot (Escritura de compraventa) közjegyző előtt szükséges aláírni. A közjegyzői szolgáltatások ára ingatlan adásvétel esetén általánosan 600 és 1.000 Euró között szokott mozogni.

6. Földhivatali bejegyzés

Az adásvételi közokirat aláírását követően az okiratot és az új tulajdonost be kell jegyezni az ingatlan-nyilvántartásba (Registro de la propiedad), aminek a költsége a megvásárolt ingatlan árától függően 300 és 2.000 euró között mozoghat.

7. Gestoría

A spanyol adásvételi tranzakcióknál az a megszokott, hogy az adófizetéssel, az ingatlan nyilvántartási bejegyzésekkel és a közjegyzői fizetéssel kapcsolatos tennivalókat külső megbízott (gestoría) végzi el.

Ennek a szolgáltatásnak az ára változó, általában 200 és 500 Euró közötti költséggel lehet számolni.

8. Ügyvédi képviselet

A magyar nyelvű ügyvédi képviselet nem kötelező senki számára az ingatlanvásárláshoz, de csak akkor ajánlott a jogi támogatás elhagyása, ha a vevő jól beszél spanyolul, érti az alkalmazandó jogszabályokat, adókat, az ingatlanvétel menetét és tisztában van minden negatív eshetőséggel és helyi problémával, ami a spanyol ingatlanvásárlás során vagy után felmerülhet (pl. használatba vételi engedély megléte, bérbeadási engedélyek, engedély nélküli átépítések ellenőrzése).

Találjuk meg együtt az Ön tengerparti nyaralóját

Adatbázisunk közel 30.000 ingatlant tartalmaz. Az itt bemutatott ingatlanok segítenek abban, hogy kiválassza az Ön számára ideális méretű, elhelyezkedésű és árfekvésű nyaraló típust.
Az Önnek mindenben megfelelő apartman kiválasztásához kérje kollégáink segítségét.